Het duurzame bedrijfspand van condubouw

Van kantoor aan huis naar een duurzaam bedrijfspand 

15-12-2020 11:27

Dat het nieuwe bedrijfspand van Condubouw een duurzaam pand zou worden, was meer een logische stap voor Claudia dan een hele bewuste keuze. “Dat is zo gegroeid. We kijken altijd al naar nieuwe ontwikkelingen op de markt. En ik vind dat je als bouwbedrijf een verplichting hebt naar toekomstige generaties toe.” Hoe hebben Claudia, haar man Frank en het team van Condubouw de verbouwing van hun eigen bedrijfspand aangepakt? Welke duurzame keuzes hebben ze gemaakt en waarom?

Condubouw draait al 22 jaar mee in de bouwwereld. “Mijn man Frank en ik zijn begonnen toen we allebei nog thuis woonden.” Inmiddels werken er twaalf mensen bij het allround bouwbedrijf voor bedrijven en particulieren. “We doen van alles. We bouwen en verbouwen woningen en bedrijven. Iedereen in ons team heeft z’n eigen specialisme. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld bij ons terecht voor het vervangen van een ruit, maar hebben we vorig jaar ook een vrijstaande woning gebouwd. En we zijn al tien jaar betrokken bij de restauratie van het rijksmonument en Westlands oudste boerderij, de Vlietwoning.” Jarenlang was een unit aan het huis van Claudia en Frank het hoofdkwartier van Condubouw, op het industrieterrein aan de Grote Waard in Honselersdijk. Maar door de groei van het bedrijf werd deze plek te krap. “Eerder hebben we onze bedrijfshal al naar een groter pand aan de overkant van de straat verhuisd. Twee jaar geleden besloten we ons kantoor verder uit te breiden en de opslag van ons loodgietersbedrijf te vergroten. Daarvoor moest het pand bij onze woning eerst verbouwd worden, want het was ernstig aan vervanging toe. Dus besloten we het pand grondig aan te pakken.”

 

Eigen plan trekken
Alles aan de verbouwing is tot in de details uitgedacht en altijd met de vraag: hoe kan dit duurzamer? Met hergebruik van materialen, duurzaam grondstoffen en de toepassing van slimme techniek hebben ze het bedrijfspand aan de Grote Waard zo duurzaam mogelijk opgeknapt. Een proces waar Claudia veel van geleerd heeft. “Je komt met verschillende leveranciers en fabrikanten in aanraking en ik heb me verdiept in de certificeringen die er zijn.” Claudia heeft het beste van alles gecombineerd en haar eigen plan getrokken. “Ieder pand en iedere situatie is weer anders. Wat bij een ander werkt, hoeft bij jou niet zo te werken. Wij nemen niet klakkeloos over wat een ander zegt of doet. We willen het eerst zelf begrijpen en ervan overtuigd zijn dat het de beste oplossing is. Zo gaan we ook met onze klanten om en hebben we dus ook onze eigen verbouwing aangepakt.”

 

Efficiënt materiaalgebruik en slimme installaties
En zo is overal in het bedrijfspand van Condubouw goed over nagedacht. “We hebben continu gezocht naar efficiënt materiaalgebruik: hoe kunnen we zo min mogelijk materiaal gebruiken en verspillen? De technische installatie hebben we opgepakt met ons eigen installatiebedrijf Wetin.” Het nieuwe bedrijfspand heeft bijvoorbeeld geen systeemplafond. “We hebben de kanaalplaatvloer in het zicht gelaten, om minder materiaal te gebruiken. Toevallig ook nog harstikke hip nu.” Ook voor de vloer is minimaal materiaal gebruikt. “Dat is gewoon de betonnen afwerkvloer, maar dan mooi op kleur gemaakt en gevlinderd.” De indeling en maatvoering van het bedrijfspand is bepaald aan de hand van de maat van de steen, voor minder zaagverlies. “Want wat maakt het uit of een kozijn 5 cm groter of kleiner is?”

Ook over de installaties in het bedrijfspand is goed nagedacht. “We vangen hemelwater op en dat hergebruiken we om de wc’s door te spoelen of onze bedrijfsauto’s te wassen. Het systeem is er ook op voorbereid om het hemelwater te zuiveren tot drinkwater, maar dat is de volgende stap. Er liggen zonnepanelen op het dak en het pand is maximaal geïsoleerd. Onze overheaddeuren zijn bijvoorbeeld 8 cm dik. We hoeven nauwelijks te stoken in de winter en te koelen in de zomer. Het is hier altijd aangenaam. Nu met dit hete zomerweer hebben we bijvoorbeeld geen airco’s nodig. Wel hebben we een luchtverversingsysteem, met CO2-meters in de lichtknopjes. Voor een gezond klimaat.”

 

Duurzame relaties
Duurzaamheid zit ‘m wat Claudia betreft ook in duurzame relaties, het liefst met bedrijven in de buurt. “Het aluminium dat vrijkwam tijdens de verbouwing hebben we aan de plaatselijke aluminiumverwerker gegeven, die het weer 100% kan hergebruiken. En de bestrating is naar een grondverzetbedrijf gegaan.” Als voorzitter van de belangenvereniging bedrijventerreinen Honselersdijk is Claudia sowieso groot voorstander van samenwerkingen opzoeken. “We proberen hier allemaal verbindingen te leggen. Ook al heb je er zelf op korte termijn niet altijd meteen voordeel van. Ik geloof sterk dat samenwerken je op de lange termijn verder brengt. Je hebt elkaar nodig.”

 

“JE MOET ER ZELF IN GELOVEN”
 

Bij de verduurzaming van het pand heeft Claudia veel gehad aan de handleiding van het duurzaamheidskeurmerk BREAAM-NL. Een daadwerkelijke certificering is er niet van gekomen, omdat het pand daar te klein voor is, maar daar was het Claudia ook niet om te doen. “We zijn te klein om voor BREAAM-NL in aanmerking te komen. Daar is hun systeem niet op ingericht. Maar daar gaat het ons ook niet per se om. Ik vind het belangrijker dat je iets doet omdat je erin gelooft. En dat doen wij. We hebben iets neergezet waar we écht achter staan als bedrijf in de bouwwereld.”

 

Durf te vragen
Claudia vertelt veel te hebben gehad aan de ervaringen van anderen. “Ik heb veel rondgevraagd in mijn netwerk en heb zo ideeën opgedaan voor de verduurzaming van ons pand.” Toen de basis van het nieuwe pand was geschetst, zijn ze het ‘gewoon maar gaan doen’ en hebben Claudia en haar team gaandeweg geleerd. “Ik denk dat je niet te lang bij de tekentafel moet blijven hangen en op gegeven moment ook dingen moet ervaren. Mensen uitnodigen, leveranciers, fabrikanten en je laten informeren. Zo kom je vanzelf op ideeën die beter kunnen. Zoals de dakbedekking. Initieel wilden we witte dakbedekking. Toen we een fabrikant over de vloer hadden, hebben we onze mening bijgesteld en toch voor traditionele dakbedekking gekozen, omdat dit voor onze situatie met het systeem om hemelwater op te vangen beter was.”

Veel vragen, informeren, in gesprek gaan met anderen die ook verduurzamen en de tijd nemen zijn belangrijke leerlessen van Claudia. Maar vooral: “Verduurzaam alleen als je er zelf in gelooft. Dan pak je het grondig aan en kies je niet voor standaard dingen, maar kun je echt iets toevoegen.”

Interesse? Neem contact op!